Murs Sonors – Gornal

Impulsat per Fundació Arranz-Bravo

Rol i tasques Bitlab

Disseny d’Instal·lació i Direcció Tècnica

Murs Sonors – Gornal és un projecte que neix de la col·laboració entre la Fundació Arranz-Bravo, l’Escola Gornal d’Hospitalet i l’Associació de dones del barri del Gornal i amb l’objectiu de conscienciar a la comunitat de la problemàtica existent a la societat: La violència de gènere.

L’objectiu del projecte per Bitlab consistia, obeïnt a l’eslògan creat per les parts col·laboradores (“Hasta las paredes hablan de esto”), a dissenyar una instal·lació sonora que permetés al mur de l’escola Gornal parlar amb la gent que passa pel carrer, donant visibilitat al conflicte i, alhora, permetent als alumnes de primària de l’escola participar en la creació artística del mural.

Els missatges que el mur llança son fruit d’unes gravacions on els alumnes de l’escola i membres de la comunitat gitana del Gornal, donen el seu punt de vista sobre la violència de gènere que els envolta en el seu dia a dia. Les gravacions es van obtenir mitjançant la conducció d’unes dinàmiques a l’aula on es plantejaven diversos escenaris quotidians de violència de gènere.

La instal·lació artístico-tecnològica del Mur Sonor detecta el moviment gràcies a un sistema de sensiònica i reprodueix els testimonis dels alumnes. D’aquesta manera el mur parla als vianants sobre la problemàtica de la violència de gènere des de l’òptica de l’alumnat de l’escola.

El Mur Sonor del Gornal es va inaugurar el día Internacional contra la Violència de Gènere i és el primer d’un seguit de murs sonors que donaran visibilitat i conscienciaran la comunitat de diversos problemes socials i que, alhora, permetran que la mateixa comunitat en sigui part creadora i activa.

Col·laboradors

The Talking Walls Project