Arxius Oberts Cultura Viva

Impulsat per Institut de Cultura de Barcelona (ICUB)

Rol i tasques Bitlab

Coordinador

Arxius Oberts impulsa un procés de recerca-acció per definir, de forma col·lectiva, què s’entén com a arxiu digital cultural obert i accessible amb valor social; una trobada per identificar conjuntament els reptes público-comunitaris, a través de diferents mirades i perspectives. Amb la voluntat de fomentar i facilitar a les comunitats un ús efectiu dels actius digitals culturals de la ciutat, tant els de caràcter públic com privat. Una jornada per compartir quina és la potencialitat i quin és el valor social de la cultura lliure.

El projecte Arxius Oberts generarà un procés de recerca-acció per a co-dissenyar comunitàriament què entenem com a arxiu digital cultural obert i accessible, per a fomentar i facilitar ús efectiu dels actius digitals culturals de la ciutat de Barcelona, tant de caràcter públic com privat. L’objectiu del projecte és el d’habilitar un entorn experimental en format de laboratori d’innovació participativa, on democratitzar l’accés a arxius digitals culturals i capacitar tecnològicament a les comunitats a través de la realització de projectes culturals amb retorn social i participació ciutadana.

Per a la seva posada en marxa, el projecte es caracteritzarà per la realització d’una recerca entorn l’estat de l’art, una etnografia situada per a identificar les comunitats i projectes comunitaris sobre la temàtica, un mapeig dels actius digitals culturals de la ciutat, així com un procés de co-disseny funcional comunitari per a decidir de manera participativa les especificacions tècniques del domini dels Arxius Oberts. Aquestes sessions de treball i discussions hauran de servir com punt de partida i base per a consensuar col·lectivament què entenem com un Arxiu Obert digital, des d’un punt de vista d’accés, publicació, descripció i propietat intel·lectual, així com els seus possibles usos i el seu grau de circularitat entre d’altres.