SMATH, Programa de suport a l’emprenedoria cultural i creativa

Impulsat per Institut de Cultura de Barcelona / Interreg MED

Rol i tasques Bitlab

Suport a la conceptualització, producció i avaluació de les activitats del projecte

El projecte europeu SMATH (Smart atmospheres of social and financial innovation for innovative clustering of creative industries in MED area) constitueix un programa pilot que vol donar suport a projectes emergents promoguts per empreses i professionals locals del sector artístic, cultural i creatiu (SCC), amb l’objectiu que aquests agents puguin influir en el desenvolupament econòmic de la ciutat i alhora millorin la seva la sostenibilitat, la competitivitat i la creació de llocs de treball del sector.

Aquest programa pilot té com a novetat la generació d’Atmosferes Intel·ligents -Smart Atmospheres-, espais de trobada, interrelació i col·laboració entre artistes, agents i empreses que afavoreixin l’emergència de propostes culturals innovadores i oportunitats de negoci, a través de l’articulació de Nius creatius o Creative Nests. Amb aquestes condicions de partida, el projecte planteja un procés obert per al desenvolupament de projecte híbrids orientats envers l’impacte social en tres àmbits prioritaris: la regeneració urbana, el turisme responsable, i la cohesió social.

SMATH és un projecte finançat pel programa europeu INTERREG-MED, en l’eix de prioritat 1 del programa (Promoting Mediterranean innovation capacities to develop smart and sustainable growth). Té una durada de 30 mesos, iniciant-se l’1 de febrer del 2018 i finalitzant el 30 de juliol del 2020.

Formen el consorci SMATH deu entitats dels àmbits de la innovació, la promoció de la cultura i la recerca de sis països de la regió euromediterrània (Itàlia, França, Grècia, Eslovènia, Croàcia i Catalunya). L’Institut de Cultura col·labora amb Barcelona Activa en el desplegament del pilot local, amb l’objectiu de desenvolupar la reflexió i el disseny de l’estratègia d’impuls del sector en el marc del Barcelona Lab, i incorporant un programa per a l’emprenedoria i incubació d’empreses en clau de quàdruple hèlix i economia col·laborativa.

Bit Lab Cultural forma part de l’equip de treball de l’ICUB en el projecte, participant en la conceptualització, producció i avaluació de les activitats del projecte.

Col·laboradors

Institut de Cultura de Barcelona

Barcelona Activa