ATMUS.cat 2022 – Tot paissatge és mentida – Gambardella i Martí Sales
Proposem una performance arística, immersiva i multimèdia, en la que musiquem en viu els enregistraments sonors (gravacions de camp) i imatges 360o (audiovisuals immersius) documentades al llarg del projecte Mapa Sonor de patrimonició sonora col·laborativa i ciència ciutadana.
L’acció escènica consistirà en un espectacle musical amb visuals en viu immersives, on Gambardella musicarà en viu mapes sonors mentre en Martí Sales recita sobre nostra relació amb l’espai públic a través del so. Conjuntament, crearan una banda sonora composada per a acompanyar els registres sonors i audiovisuals. L’espectacle es desenvoluparà en una entorn immersiva, amb un sistema de projeccions de visuals 360 i de so envolvent multicanal.
El projecte ATMUS.cat produirà una acció escènica musical en un entorn immersiu sonor i audiovisual 360. El projecte es materialitza a través d’una obra musical interdisciplinària combinant cos, moviment, paisatges sonors, audiovisuals 360 i música. La producció està plantejada en un entorn híbrid (presencial + virtual) on els artistes musicalitzen en viu un entorn de vídeo 360 i videomapping. El projecte es caracteritza per prendre com a punt de partida el fons d’arxiu digital comunitari de contingut sonor, visual, 360 i fotogràfic generat de participativa amb ciutadania durant els projectes de patrimoniació sonora de la cooperativa BitLab. Els processos de mapes sonors i enregistraments de camp es concentren a les geografies de Sant Andreu Barcelona (Calidoscopi 2019), Raval i Sagrada Familia (Noise Maps 2020), Mapa Sonor Ciutat Meridiana (2021), Mapa Sonor Llobregat i Cardener (2021), Atles Sonor Besòs (2021) i Atles Sonor Meridiana (2022).
Per a conceptualitzar, prototipar i validar el sistema tecnològic de video immersiu i audio envolvent mòbil d’ATMUS.cat, dissenyarem 2 pilots per realitzar 2 accions escèniques experimentals en 2 contextos artístics escènics diferents durant el 2022. A continuació detallem els dos pilots :
- Concert multicanal en un auditori o sala de concerts. El 29 de setembre la Fabra i Coats, la banda Gambardella, realitzarà un concert musical en clau de banda sonora en viu i envolvent (multicanal). La banda musicarà en viu, utilitzant 2 sistemes de projecció en 2D i 180 (simulant 2 pantalles amb el 360ª) els enregistraments sonors del projecte Atles Sonor Meridiana, arxius sonors i visuals que la ciutadania ha patrimoniat anotant les seves emocions i percepcions psico-acústiques de la ciutat . https://decidim.plataformess.org/conferences/AtlesSonorMeridiana
- Concert multicanal en una sala de cinema. Durant el mes de desembre, dins del projecte Meta-Arxiu Sonor de Barcelona, realitzarem un concert en audio 360, en una sala de cinema aprofitant les potencialitats dels sistemes de vídeo i so multi-canals de totes les sales de cinema.
A través del projecte ATMUS.cat dissenyarem i desenvoluparem una solució escènica 360, la qual podrem configurar i calibrar segons les especificitats acústiques de l’espai. Gràcies als softwares d’espaialització podrem calibrar els altaveus i el sistema sonor multicanal i envolvent. És important remarcar que el projecte no contempla desplegar un sistema de projeccions ni de video-mapping. El projecte contempla la utilització dels sistemes de projecció dels espais. Per exemple, amb l’IDEAL utilitzarem el seu entorn de video-mapping, i amb els auditoris i cinemes, ens connectarem al seu sistema de video-projecció, afegint la infraestructura d’interacció sonora del projecte ATMUS.Cat.
Amb ATMUS.cat volem treballar el retorn escènic i artístic dels projectes de mapes sonors i cultura comunitària que generen patrimoni digital cultural del territoris i de les comunitats dels barris. L’objectiu és poder generar noves narratives artístico-tecnològiques re-utilitzant el contingut patrimonial que generem en processos de ciència ciutadana, així com a altres projectes generadors de continguts mèdia del món de la memòria i la recuperació de la identitat patrimonial, natural i veïnal.
El projecte es caracteritza per prendre com a punt de partida el fons d’arxiu digital comunitari de contingut sonor, visual, 360 i fotogràfic generat de manera participativa amb ciutadania durant diferents projectes de patrimoniació cultural i sonora.