EscolART – VideoClips
Projecte impulsat per
Foment de Ciutat SA . Ajuntament de Barcelona
Rol i tasques de
Bitlab
Direcció del projecte i conducció dels tallers.
El projecte Escolart (producció ESCOLar d’ART) és una iniciativa educativa i cultural que busca la implementació d’escenaris escolars de producció audiovisual dins de l’aula . El projecte es caracteritza per dissenyar i conduïr dinàmiques al context d’escola amb l’objectiu que els propis alumnes pre-produeixin, realitzin i editin contingut audiovisual de caire social i cultural.
A partir d’una sèrie de sessions teòrico-pràctiques els alumnes assoleixen els coneixements necessaris per ser els autors de les peces audiovisuals. Posteriorment i sota la supervisió del conductor de la dinàmica s’asignen rols i tasques propis dels departaments i equips d’un equip audiovisual professional i comencen a produïr el contingut de forma co-participada per les comunitats i agents socio-culturals del territori.
El projecte parteix de tres premisses a nivell de metodologia pedagògica: 1 – l’Authentic Learning, 2 – el Project Based Learning i 3 – el User Driven Innovation. Al projecte ESCOLART es parteix d’un context educatiu basat en experiències reals dins de l’aula. En segon lloc, defensem el treball per projectes i de manera col•laborativa que possibilita un entorn pedagògic òptim per a poder assolir fàcilment els objectius del projecte. En tercer lloc, el disseny de les dinàmiques i activitats en el marc d’ESCOLART ha d’estar dirigit i co-dissenyat pels propis usuaris; i ha d’estar adaptat a les necessitats del centre escolar des d’un punt de vista inclusiu, plural i divers, tant des de l’òptica de l’alumnat, com la del professorat que intervé de manera activa a les sessions.
El projecte ESCOLART persegueix apropar la cultura i l’audiovisual a l’àmbit escolar, fomentant l’aprenentatge basat en projectes. Per aquest motiu proposem la implementació de diferents escenaris. Tot seguit definim l’escenari de creació de VideoClips:
- “Creació de Videoclips” a les escoles amb grups musicals del barri: En aquest escenari proposem una durada de les dinàmiques que abarca tot el curs escolar. Al primer trimestre el grup classe coneix i interactúa amb el grup musical i, en base a les activitats proposades es decideix, conjuntament amb l’artista, l’estructura i els elements que han d’aparèixer al videoclip. Al segon trimestre el grup classe ha de confeccionar i preparar tos els materials necessaris per la producció; art, vestuari, etc. Finalment, al tercer trimestre el grup classe i l’artista pre-produeixen, realitzen i editen el videoclip sota la supervisió d’un professional audiovisual.
Col·laboracions
Taller de Músics, Simon Taibi.