Salta al contingut
Els nostres projectes

Mapa Sonor de Barcelona

Projecte impulsat per
BitLab Cultural

Bitlab - Mapa Sonor de Barcelona

Rol i tasques de
Bitlab

Coordinació del Projecte. Disseny del Projecte de Cultura Digital del Procés. Generació de Continguts. Conducció dels tallers. Suport en la dinamització.

Estudiem amb la ciutadania els sons característics dels barris Com sonen els nostres barris? Quin sons caracteritzen un barri? Hi ha diferències entre barris? Són aquest sons agradables o molestos pels ciutadans? Estan lligats a l’ús públic de l’espai?

Aquestes són algunes de les preguntes que vol adreçar el projecte de ciència ciutadana Mapa Sonor de Barcelona que s’està portant a terme a diferents barris de la ciutat gràcies a una col·laboració entre xarxes de veïns i veïnes, equipaments del barri, la Cooperativa d’innovació cultural BitLab, el Grup de Tecnologies Musicals de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i amb el suport de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona (OCCB) promoguda per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament (ICUB).

A cada barri, Mapa Sonor de Barcelona s’encarrega de patrimoniar sonorament diferents espais públics per poder entendre analítica i científicament aquells sons que configuren les realitats acústics dels carres, places i parcs, etc en els que vivim. En aquest procés, la ciutadania participa en diferent moments de la recerca: decideix quins espais es mereixen ser analitzats per ser més representatius dels barris, realitza els enregistraments sonors (amb gravadores professionals) i les anotacions de les fonts sonores i recopila les sensacions i emocions que els hi provoquen aquest contextos i entorns sonors, i els usos culturals i socials associats a aquests espais. Acompanyats pels membres de les entitats promotores i sota la supervisió dels investigadors de la UPF, durant tota la recerca la ciutadania és al centre del projecte i té un paper crucial en el seu desenvolupament, que depèn dels seus coneixements locals i parteix dels seus interessos.

El resultat és un mapa digital en el que apareixeran de forma geolocalitzada els arxius corresponents als sons més característics enregistrats, els descriptors associats (indicació del les principals categories de perteneixença dels sons com tràfic, obra, humans etc) i les característiques pròpies dels sons (freqüència, complexitats, etc). Aquest mapa ens permetrà conèixer la caracterització sonora dels múltiples espais associats als diferents usos.

El mapa digital i el anàlisis de les dades serà presentats públicament als participants i a tothom que pugui estar interessat: la presentació serà un moment de reflexió col·lectiva en el que recollirem propostes i comentaris de la ciutadania que puguin enriquir l’estudi o fer-ho avançar amb eventuals accions dirigides a conservar, protegir o evitar determinats sons del barri.

Equip promotor

La ciència ciutadana s’encarrega de generar nou coneixement amb i per la ciutadania. Mapa Sonor de Barcelona es basa amb aquesta metodologia i involucra a veïns i veïnes, amb els seu bagatge d’informació i la seva participació, en una recerca que vol contribuir a conèixer millor diferents aspectes del barri (sons característics), la seva riquesa i relació amb els usos que fem dels espais. L’apoderament de la ciutadania, l’aprenentatge en comunitat, la condivisió de les dades obtingudes i la recollides de demandes i propostes de la ciutadania són les bases del projecte. D’aquests aspectes s’encarrega l’Elisabetta Broglio, experta en ciència ciutadana i col·laboradora de BitLab en aquest projecte.

De part tecnològica i de camp i la moderació dels esdeveniments amb la ciutadania, incloent els tallers d’edició sonora, s’encarrega en Víctor Jiménez de BitLab, enginyer superior de telecomunicacions amb un màster en Computació del So i de la Música per l’UPF i amb una amplia experiència coordinant projectes de cultura digital col·laboratius i d’innovació participativa al territori amb retorn social. Seva és també la feina relacionada amb la incorporació de les dades al mapa digital, amb una eina desenvolupada en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

La part d’anàlisis dels resultats és liderada per Frederic Font del MTG-UPF que porta anys estudiant com a nivell cognitiu i emotiu el nostre cervell processa aquests sons i tècniques de processats digital del senyal per a la classificació automàtica de sons i la seva categorització. Aquest grup de recerca és a més el coordinador  del portal de dades obertes i metadades de sons, Freesound, utilitzat per científics de tot el món en aquest camp. És aquí on tots els sons recopilats en el marc de Mapa Sonor de Barcelona (un cop editats per preservar la privacitat de les persones), seran compartits amb la comunitat mundial amb els respectius descriptors.

Cronologia del projecte

El primer pilot del Mapa Sonor es va portar a terme al Districte de Sant Andreu, en el marc del Festival Calidoscopi Cultural al maig de 2019.

Accés al projecte Calidoscopi 2019

A l’octubre de 2019 van començar una sèrie de trobades amb la xarxa veïnal del Raval per portar el projecte al barri, que finalment va engegar al gener 2020 amb una trobada per definir els llocs a monitoritzar i el protocol científic i segueix actiu.

 

Actualment, s’està estudiant realitzar el projecte també a Sagrada Família i Ciutat Meridiana.

Col·laboracions

Amb el suport de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona (OCCB) promoguda per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament,

Grup de Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Configuració de cookies